نوشته شده توسط : زهرا ریحانی

بارها در مقالات مربوط به حوزه سئو و تولید محتوا به این موضوع اشاره کرده‌ایم که هرگونه محتوایی که وارد وب‌سایت شما می‌‌شود، باید مختص به خود شما باشد و به هیچ عنوان نباید محتوای کپی شده را روی وب‌سایت خود آپلود کنید؛ در غیر اینصورت مشمول جریمه گوگل می‌شوید.

در سال ۱۹۹۸ قانونی با هدف حمایت از مالکیت معنوی آثار دیجیتال در آمریکا تصویب شد که با عنوان DMCA یا Digital Millennium Copyright Act شناخته می‌شود. این قانون در ایران به عنوان قانون کپی رایت هزاره دیجیتال شناخته می‌شود. هدف از ایجاد این قانون، مقابله با کپی رایت در فضای دیجیتال است و بر اساس آن محتوایی که حق کپی رایت در آن رعایت نشده باشد، مجاز به قرار گیری روی وب‌سایت نیست. از سال ۲۰۱۲ نیز گوگل واحد DMCA را با هدف حمایت از حق کپی رایت در حوزه دیجیتال راه اندازی کرد. در این مقاله به بررسی این قانون و تاثیری که روی سئو خواهد داشت می‌پردازیم و در ادامه بیان می‌کنیم که چه نوع محتوایی شامل این قانون نمی‌شوند. در نهایت آموزش می‌دهیم که اگر محتوایی در فضای وب‌ دیدیم که مطلق به ما بود چگونه به گوگل گزارش دهیم.

 

هدف از ایجاد قانون DMCA

همانطور که گفتیم این قانون با هدف حمایت از مالکیت معنوی کلیه آثار در فضای وب شکل گرفت. تا قبل از تصویب این قانون روزانه میلیون‌ها گیگابایت محتوای روی صفحات مختلف وب‌سایت‌ها بارگذاری می‌شد که در این بین برخی از آن‌ها محتوای کپی بودند و توسط افرادی جز مالکین حقیقی آن بارگذاری می‌شدند و مورد سوء استفاده قرار می‌گرفتند.

این قانون برای اولین بار در کشور آمریکا به تصویب رسید. نکته قابل توجه در رابطه با این قانون این است که فردی که محتوا را بارگذاری می‌کند لزوما نباید ساکن آمریکا باشد تا مشمول این قانون شود. به عنوان مثال اگر فردی از کشور کانادا محتوایی که حق کپی رایت آن رعایت نشده است را روی وب‌سایت یوتیوب قرار ‌دهد؛ از آنجایی که سرورهای یوتیوب در آمریکا قرار دارند، طبق قوانین آمریکا با آن محتوا برخورد خواهد شد و مشمول قانون DMCA می‌شود.

این قانون بعدها مورد تایید بسیاری از کشورها قرار گرفت و محتواهایی که در فضای وب‌ قرار می‌گیرند در بسیاری از کشورها از لحاظ حق مالکیت اثر بررسی می‌شوند. متاسفانه در ایران قانونی تحت عنوان قانون کپی رایت وجود ندارد و در بسیاری از موارد حق مولفین اصلی اثر پایمال می‌شود؛ اما خبر خوب اینکه سایت‌های با دامنه .ir هم شامل این قانون می‌شوند و در صورتی که شما محتوایی کپی شده از منابع دیگر، بدون ذکر منبع آن، رو وب‌سایت خود قرار دهید و صاحب اثر از شما شکایت کند، سایت شما مشمول جریمه خواهد شد و این عمل تاثیر منفی زیادی روی سئو وب‌سایت شما خواهد گذاشت.

 

چه نوع محتوایی مشمول این قانون می‌شوند؟

در این بین ممکن است که این سوال پیش آید که چه نوع محتوایی مشمول این قانون می‌شوند؟ آیا برای انتشار هرگونه محتوایی نیاز به داشتن حق مالکیت و یا مجوز مالک اثر را داریم؟

تقریبا تمام انواع محتوای اینترنتی مثل محتوای متنی، محتوای بصری مثل ویدیو، موزیک، آثار هنری و نرم‌ افزارها مشمول این قانون می‌باشند و در صورتی که محتوایی متعلق به ما باشد و فردی دیگری از آن بدون ذکر منبع استفاده کند، می‌توانیم از او شکایت کنیم؛ اما در این بین نیز محتواهایی همچون گزارش‌های خبری و نتایج تحقیقات نیز وجود دارند که شامل این قانون نمی‌باشند و افراد مختلف می‌توانند از آن استفاده کنند. در ادامه نحوه گزارش دادن یک تخلف DMCA به گوگل را آموزش می‌دهیم.

 

گزارش محتوای کپی به گوگل

گوگل به صورت خودکار هنگام ایندکس کردن محتوای صفحات با استفاده از الگوریتم دزد دریایی خود، کپی نبودن محتوا را مورد بررسی قرار می‌دهد و اجازه انتشار محتوای کپی را نمی‌دهد؛ اما از آنجایی که روزانه حجم بسیار عظیمی از محتوا روی فضای وب آپلود می‌شود، ممکن است این فرآیند برای گوگل کمی زمان‌بر باشد؛ از طرف دیگر الگوریتم دزد دریایی بر روی محتوای فارسی کمی نقص دارد و در برخی موارد ممکن است که این الگوریتم خطا داشته باشد. در چنین مواردی لازم است که خود صاحبان محتوا در صورت مشاهده محتوای خود در صفحات دیگر، به گوگل شکایت کنند.

یکی از وظایف وبمسترها و متخصصان سئو پیدا کردن وب‌سایت‌هایی است که از محتوای آن‌ها به صورت غیرقانونی استفاده می‌کنند. وبمسترها باید این سایت‌ها را شناسایی کنند و به گوگل اطلاع دهند تا گوگل از ادامه فعالیت‌ آن‌ها جلوگیری کند و محتوای کپی شده را از دیگر وب‌سایت‌ها حذف کند. در صورت مشاهده محتوای وب‌سایت خود در دیگر سایت‌ها می‌توانید از طریق زیر برای گزارش به گوگل اقدام کنید.

ابتدا به لینک Copyright Removal مراجعه کنید. با صفحه‌ای مانند تصویر زیر روبه‌رو خواهید شد. در قسمت بالای صفحه توضیحاتی در رابطه با حق کپی رایت و قوانین گوگل داده شده است. در پایین از شما درخواست می‌کند در صورتی که می‌خواهید گزارش تخلف سایتی را ارائه دهید فرم زیر را پر کنید.

قسمت اولیه فرم در رابطه با اطلاعات شخصی شما است. اطلاعاتی همچون نام و نام‌ خانوادگی، اسم شرکت و کشوری که در آن قرار دارید. مهم ترین بخش این قسمت از فرم گزینه copyright holder you represent است. در این قسمت درباره مالک اصلی محتوا از شما سوال می‌پرسد. اگر خود شما مالکیت محتوا را برعهده دارید این گزینه را روی self قرار دهید و اگر از طرف شخص دیگری این فرم را پر می‌کنید در رو به رو این گزینه متنی با عنوان Add representer copyright holder به رنگ آبی قرار دارد. روی آن کلیک کنید و مشخصات مالک حقیقی را وارد کنید.

در ادامه با فرمی همچون تصویر بالا مواجه خواهید شد. در کادر اول گوگل از شما می‌خواهد تا به صورت کامل دلایل خود مبنی بر اینکه دیگر سایت‌ها محتوای شما را کپی کرده اند وارد کنید. توجه کنید که این کادر را با دقت پر کنید و دلایل قانع کننده‌ای ارائه دهید؛ چون گوگل علاوه براینکه سایت‌ها را به وسیله ربات‌ها بررسی می‌کند، از نیروی انسانی نیز برای بررسی اینگونه شکایات استفاده می‌کند.

در کادر دوم باید لینک سایت‌هایی که محتوای شما تسط خود شما در آن قرار داده شده است را وارد کنید. توجه داشته باشید در صورتی که می‌خواهید چند لینک را وارد کنید حتما از اینتر(Enter) برای ایجاد فاصله بین لینک‌ها استفاده کنید.

در نهایت در کادر سوم لینک وب‌سایت‌هایی که محتوای شما را کپی کرده اند، وارد کنید. در اینجا نیز مثل قسمت قبل در صورت وارد کردن چند لینک مختلف از اینتر استفاده کنید.

در ادامه با صفحه‌ای همچون تصویر بالا مواجه می‌شوید. در ابتدای این صفحه بخش سوگند نامه قرار دارد. با زدن تیک در ابتدای هر جمله شما متعهد می‌شوید که قوانین کپی رایت را مطالعه کرده اید و به درستی اطلاعات خود را وارد کرده اید.

در نهایت در کادر بالایی که مشاهده می‌کنید تاریخ زمانی که فرم را پر کرده اید وارد می‌کنید و در قسمت پایین نام خود را به عنوان امضا وارد می‌کنید و با فشردن گزینه submit شکایت شما به گوگل ارسال می‌شود.

مدت زمان رسیدگی به شکایت بنا بر نوع شکایت و تعداد صفحات آن متفاوت است اما به طور تقریبی بین ۴ تا ۷ روز طول می‌کشد. در صورتی که شکایت شما مورد تایید گوگل قرار گیرد، گوگل برای سایت متخلف، اخطار در قسمت وبمستر گوگل سرچ کنسول ارسال می‌کند و رتبه صفحه‌ی آن سایت را تغییر می‌دهد و در صورتی که تعداد شکایات از صفحه یا سایتی زیاد باشد، گوگل محتوای آن سایت را به طور کلی از بین فهرست نتایج جست‌وجو حذف خواهد کرد.

 

در نهایت باید یادآوری کنیم که به هیچ عنوان از محتوای کپی، حتی در حد یک عکس و یا یک جمله، در وب‌سایت خود استفاده نکنید زیرا این کار هم از لحاظ اخلاقی پسندیده نیست و هم روی سئو سایت شما تاثیر منفی خواهد گذاشت؛ از طرف دیگر در صورت مشاهده وب‌سایت‌هایی که محتوای شما را بدون ذکر منبع و رعایت حق کپی رایت استفاده می‌کنند، فرم شکایت گوگل را پر کنید تا گوگل پس از بررسی آن، محتوای کپی شده را از فهرست نتایج جست‌وجوی خود حذف کند.

منبع: مه‌ویژن



:: بازدید از این مطلب : 91
|
امتیاز مطلب : 15
|
تعداد امتیازدهندگان : 3
|
مجموع امتیاز : 3
تاریخ انتشار : سه شنبه 11 آذر 1399 | نظرات ()